Kasa fiskalna a faktura

Zgodnie z uprawnieniem do celu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sprawę osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był zobowiązany do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak zamieniły się te przepisy? Czy kasa fiskalna w fabrykach gastronomicznych jest odpowiedzialna?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały być użycie do kobiet przejmujących się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W istotę obowiązujących przepisów prosta tego nie daje się również wobec podmiotów świadczących usługi związane z pożywieniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu też o te, które wyrażają swoje usługi sezonowo. Podobna jakość stanowi w sukcesu podmiotów skupiających się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych użytkowników. W układu ze zmianą przepisów w 2015 roku, na dzień dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do użytkowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W aktualnej sprawy nie ma miejsca wielkość lokalu, albo stanowi więc niesamowita restauracja, czy te mały bar, czy pracuje sezonowo czy wszystek rok. Znaczenia nie pamięta ponad wysokość osiąganego wpływu. Na uwadze należy mieć fakt, że ustawodawca pomyślał o czasie na wprowadzenie takich kas w sfery gastronomicznej. Dlatego też kasę wpisującą w terenie gastronomicznym potrzeba było zawrzeć najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa pragnęła być teraz zafiskalizowana, zaprogramowana, skłonna do rzeczy, a też zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna również być zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z dalekimi stawkami VAT dla artykułów z pozostałych kategorii.  Był to ważny powód do zastosowania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W sukcesie oferowania usług gastronomicznych, jeżeli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w prywatnej pracę 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do zrezygnowania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, ale nie w grudniu lecz w listopadzie, to kasę fiskalną musiał wkroczyć do 1 lutego 2015 roku. Na pomoc zasługuje także fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Przecież w obecnych lokalach kasę rejestrującą należy wejść w czasie 2 miesięcy licząc od końca miesiąca, w którym została stworzona pierwsza usługa gastronomiczna.